Nieuwe coronamaatregelen voor het toelatingsexamen: Wat moet je weten en hoe bereid je je optimaal voor?

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts liet op 13/04/2020 weten dat er maatregelen genomen zijn om het toelatingsexamen in gezonde en veilige omstandigheden te laten doorgaan. De examencommissie liet in hun persbericht alle informatie weten die er momenteel beschikbaar is. Deze nieuwe coronamaatregelen hebben belangrijke gevolgen op het toelatingsexamen. In deze blogpost zetten we eerst even alle nieuwe informatie op een rijtje en daarna geven we enkele tips over hoe jij je optimaal kan voorbereiden op een digitaal examen in 2020.

Alles wat je moet weten over de nieuwe coronamaatregelen:

 1. Het toelatingsexamen wordt verplaatst naar 25 augustus (arts) en 26 augustus (tandarts).
 2. Het examen wordt volledig digitaal en zal op verschillende plaatsen verspreid over heel Vlaanderen doorgaan. Ten laatste midden juli wordt bekend gemaakt waar de toelatingsexamens zullen doorgaan.
 3. Vijfdejaars mogen niet meer deelnemen aan het examen. Zij worden verzocht om zich tijdig uit te schrijven voor het examen.
 4. De deadline voor de inschrijving en betaling wijzigt niet. Je moet uiterlijk op 15 mei ingeschreven zijn voor het examen.

Nu we op de hoogte zijn van de informatie die tot nu toe bekend is over de nieuwe regeling, geven we je 3 tips voor zowel voor als tijdens het examen. Zo kan jij je een stapje voor zijn op de andere deelnemers wanneer het zover is.

Voor het examen:

 1. Blijf op de hoogte van de examenregeling
 2. Oefen onder gelijkaardige omstandigheden
 3. Pas je planning aan

Tijdens het examen:

 1. Maak goede nota’s tijdens het examen
 2. Panikeer niet bij technische problemen
 3. Check je antwoorden voor je je examen indient

Voor het examen:

1 Blijf op de hoogte van de examen-

regeling ?

Deze tip is voor de hand liggend, maar van essentieel belang om goed te presteren op het examen. Door de vreemde omstandigheden van vandaag, kunnen er nog veel wijzigen komen aan de examenregeling. Je wilt niet op de dag van het examen voor verrassingen komen te staan. Daarom hou je best de officiële website van het toelatingsexamen en het nieuws goed in de gaten. Ook wij zullen onze abonnees goed op de hoogte houden van alle nieuwtjes.

Verder is het ook van groot belang dat je goed op de hoogte bent van het formaat van het digitaal examen. Dit brengt ons gelijk bij de volgende tip.

2 Oefen onder gelijkaardige omstandigheden ?

De kans is groot dat je nog nooit een online test hebt meegemaakt. Of toch niet van deze grootte en significantie. Daarom is het heel belangrijk dat je goed op de hoogte bent van hoe het digitaal examen precies in werking zal gaan. Als je tijdens het examen het digitaal formaat nog gewoon moet worden, dan heb je een achterstand op je medestudenten en dat kan je je niet veroorloven. 

Om dit zoveel mogelijk te voorkomen is het dus aangeraden om te oefenen onder gelijkaardige omstandigheden. Een online cursus biedt hiervoor de ideale oplossing. Wij zijn trots om te zeggen dat wij momenteel 6 voorbije examens van toegangsexamen online aanbieden in het Medprep standaard pakket. Samen met onze vele oefenreeksen komen we zo aan tegen de 400 online oefeningen. Studeren met Medprep is zo dé ideale manier om je voor te bereiden op een digitaal examen.

3 Pas je planning aan ?

Plannen blijft de allerbelangrijkste stap om goed voorbereid te zijn. Door de nieuwe maatregelen heb je twee maanden langer de tijd om te studeren en werden ook een aantal leerstofelementen geschrapt. Hier vind je het aangepaste leerstofoverzicht terug!

Een mooie manier om een plan op te stellen is door gebruik te maken van het SAUVER-framework. Wij zullen dit framework kort even uitleggen. SAUVER is een acroniem en staat voor:

 • Start: Wanneer begin je met studeren?
 • Aantal Uren: Hoeveel studie-uren heb je tussen je startmoment en de dag van het examen?
 • Verdeling: Hoe zou jij je uren verdelen over de verschillende wetenschappelijke disciplines?
 • Executie: Hoe vertaal je de high-level planning naar een wekelijkse uitvoerbare planning?
 • Revisie: Moet je je verdeling van je uren herzien? Moet je extra uren toevoegen? Etc. 

Hoe je het SAUVER-framework concreet kan gebruiken, wordt gedetailleerd uitgelegd in onze (gratis) gids om je optimaal voor te bereiden. Hierin vind je dus o.a. algemene voorbereiding tips, maar ook tips & tricks in verband met het examen en het oplossen van meerkeuzevragen.

Tijdens het examen:

1 Maak goede nota’s tijdens het examen ?

Dat het examen volledig digitaal geworden is, hoeft geen invloed te hebben op jouw aanpak op het examen zelf. Hou je hoofd erbij, lees de vragen goed en maak efficiënte nota’s op je kladbladen. Het is een goede gewoonte om altijd het juiste antwoord te noteren in je klad. Zo kan je je antwoorden altijd snel terugvinden moest er iets mislopen met je digitale antwoorden.

2 Panikeer niet bij technische problemen ?

Loopt er iets mis met het online examen of treedt er een technisch probleem op? Panikeer zeker niet! De medewerkers zijn er om je te helpen en zullen je probleem snel kunnen oplossen. Als je een probleem hebt, steek dan je hand op en wacht op een medewerker. Blijf op je eigen scherm kijken en ga zeker niet bij je buren om hulp vragen.

3 Check je antwoorden voor je je examen indient ?

Wanneer je online moet werken, kan je wel eens verstrooid raken. Maar geen zorgen, hier is een makkelijke oplossing voor! Zoals eerder vermeld, is het een goed idee om het juiste antwoord altijd duidelijk te noteren in je klad. Neem genoeg tijd om al je antwoorden grondig te overlopen en dan hoef je je geen zorgen te maken!

Ten laatste, maak je echt niet te veel zorgen over de nieuwe examenregeling. Het is nieuw voor iedereen. Je gaat nog online examens tegenkomen tijdens je studies en het is écht no big deal! Probeer de bovenstaande tips goed te volgen, bereid je grondig voor en dan komt alles in orde. Veel succes met je voorbereidingen!

Schrijf een reactie