Hoe voorbereiden voor het toelatingsexamen van geneeskunde of tandheelkunde?

Illustratie van twee dokters en een patiënt

Jij wilt geneeskunde of tandheelkunde gaan studeren in september 2020? Dan zal je wellicht het toelatingsexamen moeten overleven. Er werd hier doelbewust gekozen voor het werkwoord “overleven”; de competitie is namelijk ongezien hoog. Daarom ook willen wij je met dit artikel begeleiden door een aantal belangrijke stappen ivm de voorbereiding.

Zo bereid jij jezelf het beste voor:

 1. Download het leerstofoverzicht
 2. Verzamel alle formularia
 3. Koop een (complete) cursus
 4. Maak een planning (SAUVER-framework)
 5. Slim Studeren
 6. Maak oefeningen & proefexamens

1 Download het leerstofoverzicht ?

Een eerste stap is het verzamelen van al het studiemateriaal. Je belangrijkste tool hiervoor zal de officiële website van het toelatingsexamen zijn. Hierop vind je het leerstofoverzicht terug. Idealiter druk je deze af zodat je bij het studeren kunt aanduiden wat je al gestudeerd hebt en wat nog niet. Je kan verder ook bepaalde onderwerpen als ‘moeilijk’ of ‘makkelijk’ markeren. Zodoende zal je sneller je leerstof door kunnen nemen bij het herhalen een paar dagen voor het exame

2 Verzamel alle formularia ?

Op dezelfde webpagina van het toelatingsexamen kan je ook de formularia terugvinden die je zal mogen gebruiken op het examen. Deze omvatten allerhande formules en beschrijvingen die je dus tijdens het examen kunt raadplegen. Het is erg belangrijk dat je deze vanaf het begin betrekt bij je leerproces. Door te studeren met je formularia zal je meteen weten waar elke formule zich bevindt en dit zal je kostbare tijd besparen op het examen.

3 Koop een (complete) cursus ?

Dit is vanzelfsprekend een doorslaggevende beslissing, maar: welke voorbereidende cursus aanschaffen? Om een dergelijke cursus te overwegen, raden wij aan om volgende elementen in rekening te nemen:

 • Is de cursus compleet?
 • Is het doelbewust opgesteld voor het toelatingsexamen?
 • Zijn er veel oefeningen? Misschien zelfs proefexamens?
 • Als er oefeningen zijn, is dit met of zonder de uitwerking?
 • Is dit type voorbereiding effectief voor mij?

Voor het laatste puntje verwijzen we ook graag naar onze vorige blogpost, waarin je meer kan lezen over de verschillende manieren om zich voor te bereiden. Onze online cursus voldoet natuurlijk aan bovenstaande elementen en zou daarom ook een heel goede beslissing zijn. 

4 Maak een planning (SAUVER-framework) ?

Deze stap is de allerbelangrijkste stap. Het bepaalt namelijk je ‘voorbereidingstraject’ en dit kan een ongelofelijk effect hebben op je vastberadenheid met betrekking tot het studeren. Wij zullen hieronder kort het SAUVER-framework uitleggen. SAUVER is een acroniem en staat voor:

 • Start: Wanneer begin je met studeren?
 • Aantal Uren: tussen je startmoment en de dag van het examen hoeveel studie-uren heb je ?
 • Verdeling: Hoe zou jij je uren verdelen over de verschillende wetenschappelijke disciplines?
 • Executie: Hoe vertaal je de high-level planning naar een wekelijkse uitvoerbare planning?
 • Revisie: Moet je je verdeling van je uren herzien? Extra uren toevoegen? etc. 

Hoe dat je het SAUVER-framework concreet kan vertalen, wordt tot in de kleinste details uitgelegd in onze (gratis) gids om je optimaal voor te bereiden. Hierin vind je dus o.a. algemene voorbereiding tips, maar ook tips & tricks ivm het examen en het oplossen van meerkeuzevragen.

5 Slim Studeren ?

Studeer op een slimme manier. Het kan, bijvoorbeeld, erg aangeraden zijn om eerst wiskunde te studeren en dan pas fysica. Immers, in fysica komen er bepaalde wiskundige concepten terug en het is dan eenmaal gemakkelijker om ze te begrijpen als je wiskunde al hebt doorgenomen. Een ander voorbeeld: je kan je korte termijn geheugen beter gebruiken voor de ken-vakken (zoals biologie en chemie) ipv de inzichtsvakken (zoals wiskunde en fysica). 

Probeer ook om altijd goed bij te houden welke hoofdstukken je minder makkelijk vond en welke vlot gingen. Ten eerste, dit zal je veel tijd besparen bij het herhalen. Ten tweede, stel er zijn dan bepaalde onderdelen waar de cursus niet voor voldoende duidelijkheid zorgt, dan zou bijlessen kunnen nemen. Probeer wel eerst via een (complete) cursus alle leerstof door te nemen, zodat je achteraf naar een bijleskantoor kunt toestappen wetende exact waarvoor je geholpen moet worden. Dit is niet alleen tijd gewonnen voor jou en de bijlesgever, maar je zal er ook veel geld mee kunnen besparen.

6 Maak Oefeningen & Proefexamens ?

Onthoud dit: de theorie fungeert als de nodige bagage voor het oplossen van de praktische oefeningen. De theorie is nodig en het is daarom belangrijk om daar alles van te begrijpen, maar merk ook op dat het examen voornamelijk uit niet-theoretische vragen bestaat. Oefeningen correct en snel oplossen leer je alleen maar door te oefenen, oefenen en oefenen. Verder, leer ook onmiddellijk oefeningen maken onder tijdsdruk door een timer te betrekken. Via ons platform zal je, bijvoorbeeld, ook toegang krijgen tot een aantal proefexamens. Dit zijn voorbeeld examens, dat je telkens binnen de 3 uren moet maken.

Probeer dus zeker bovenstaande stappen goed te volgen. Vergeet niet dat puntje 4 ongelofelijk belangrijk is. Maak dus een planning en ‘stick to it’. Tenslotte, steek voldoende tijd in het maken van oefeningen. Zo veel als je maar kan. Veel succes met je voorbereiding!

Schrijf een reactie